fbpx Chokolade | GastroFun.dk

Chokolade

Hvad består chokolade af, og hvordan laves det?

Kakaobønne

Den centrale ingrediens i chokolade er kakaobønner, som stammer fra kakaotræet.

Kakaobønne

Når kakaobønnerne ristet fremkaldes den velkendte chokoladearoma, og når de afskalles kan de males til en tyktflydende kakaomasse.

Herefter kan processen gå flere veje afhængigt af, hvad man præcis ønsker at tilberede. Massen kan enten presses til kakaosmør og kakaopulver.

Kakaosmør bruges blandt andet til spisechokolade. Ønsker man at fremstille spisechokolade af kakaomassen tilsættes nemlig sukker, smagsstoffer, lecitin og ekstra kakaosmør.

 

Hvad er forskellen på chokoladetyperne?

Chokolade

De fleste er formentlig bekendte med, at der findes flere forskellige typer af chokolade. De mest almindelige typer er mørk chokolade, mælkechokolade og hvid chokolade. Forskellen ligger i forholdet mellem de forskellige ingredienser i de forskellige typer chokolade.

Hvor mørk chokolade indeholder af 50 % eller mere kakao og sukker for den resterende part, indeholder mælkechokolade, som navnet antyder, mælk i form af tørmælk. I supermarkedet finder man ofte mørk chokolade, der er markeret med eksempelvis et 60- eller 70 % logo.

Denne procentsats angiver mængden af kakao i chokoladen. Jo mere kakao, chokoladen indeholder, jo mere bitter, vil den smage. Mælkechokolade indeholder op til 25% tørmælk. Det kan faktisk diskuteres, om hvid chokolade i det hele taget bør kaldes chokolade. Det skyldes, at hvis chokolade ikke indeholder kakaomasse, men kun kakaosmør. Alligevel minder ingredienserne meget om dem, der findes i mælkechokolade.

Af og til kan man finde produkter, som kaldes vekao. Dette er især tilfældes med koge- og overtrækschokolade. Vekao er et erstatningsprodukt for chokolade. Produktet har smag af chokolade, men fordi det indeholder meget store mængder af vegetabilsk fedt, må det ikke kaldes chokolade.

Selvom produktet smager af chokolade, har det et meget lavt faktisk kakao- og chokolade indhold. Konsistensen gør det velegnet at bruge til eksempelvis overtræk og lignende. Vekao findes også i pulverform, hvor det typisk anvendes til eksempelvis bland-selv kakaodrikke. Disse typer af vekao indeholder typisk mellem 10 og 12 % kakao.

Hjemmelavet Ragusa chokolade
Opskrift
madsglunde
Cookies is sandwich
Opskrift
Gyldendal
Toffifee brownie
Opskrift
mad_anstalten
Choko-karamel-popcorn-cupcakes
Opskrift
Gyldendal
Hvid brownie
Opskrift
mad_anstalten
Sukkerfri brownie
Opskrift
Gastrofamilien
Rocky Road brownie
Opskrift
Foodeliciouscph
Luftig chokolademousse
Opskrift
Anette
Chokoladesoufflé
Opskrift
Anette
Flødeboller med kransekagebund
Opskrift
Birgitte R.
Nemme p-tærter
Opskrift
Foodeliciouscph
Mars chokolade milkshake
Opskrift
Per Asmussen
Fudgy cookie bar med Kinder chokolade
Opskrift
Foodeliciouscph
Snack med vandmelon og chokolade
Opskrift
Anne Mette Autzen
Kiksekage uden palmin
Opskrift
casper sobczyk
Chokolademousse
Opskrift
casper sobczyk
Moussekage med mælkechokolade
Opskrift
MickiCheng
Roulade med rabarber
Opskrift
Anne Mette Autzen
Chokoladefondant med blødende hjerte
Opskrift
casper sobczyk