fbpx ‚úÖTips til den perfekte grillaftenūü•©ūüĒ• | GastroFun.dk

Tips til den perfekte grillaften

Tips til den perfekte grillaften
Indholdsfortegnelse

Et godt måltid under åben himmel

Aahh. Solen skinner fra en skyfri himmel, brisen er let og lun, og duften af de varme grillkul spreder sig udover haven. Vi mærker allesammen så småt spændingen og glæden ved det, der er i vente: Grillfesten.

Der er intet som en sk√łn aften under √•ben himmel med god mad og mennesker, vi holder af, og det er nok √©n af de ting, vi¬†ser allermest frem til, s√• snart sommeren er over os.¬†Derfor er der ogs√• en del forventninger, der helst skal indfries - ikke mindst¬†n√•r det kommer til maden.¬†Grillmad smager dejligt, men det er¬†ogs√• kendt for at best√• af mange forskellige elementer af k√łd, gr√łnt og dressinger - s√• hvordan kan du bedst forberede dig selv, s√• du kan nyde aftenen s√• meget s√• muligt og undg√• for meget stress? Og¬†hvad m√• der absolut ikke mangle p√• bordet?

 

Imponér gæsterne - helt uden stress

B√łffer, p√łlser, spareribs, en god marinade, kryddersm√łr, forskellige slags dressinger,¬†flutes, en¬†frisk salat eller to... Ja, der er rigeligt at se til, n√•r den st√•r p√• grill, og der er flere forskellige elementer - b√•de kolde og varme - som¬†du skal have til at g√• op i en h√łjere enhed.

Heldigvis er der flere ting, du kan have gjort klar i god tid i forvejen, og det er en mulighed, det bare er med at gribe. P√• den m√•de kan du slappe mere af og hygge dig med dine g√¶ster, din tid indenfor i k√łkkenet holdes p√• et minimum, og g√¶sterne beh√łver ikke sidde og vente - i hvert fald ikke s√¶rligt l√¶nge ad gangen.



 

Hakkeb√łffer

Hakkeb√łffer p√• grillen er en klassiker. De er nemme at have med at g√łre, fordi du ikke beh√łver bekymre dig om, hvorvidt dine g√¶ster nu foretr√¶kker deres k√łd rare, medium rare eller well done. Hakkeb√łffer skal altid v√¶re gennemstegt - f√¶rdig punktum.

Du kan i √łvrigt forme og krydre hakkeb√łfferne¬†allerede aftenen forinden.¬†S√• er de klar til at komme direkte p√• grillen. Husk blot at tage dem ud af k√łleskabet en halv time inden, s√• de ikke f√•r et "varmechok" og afgiver un√łdigt meget v√¶ske p√• grillen.

 

Opskrifter p√• hakkeb√łffer

Grillet hakkeb√łf

Grillet hakkeb√łf


Lammehakkeb√łffer

Lammehakkeb√łffer


 

Steaks og hele udskæringer

Fordelen ved at grille hele steaks eller st√łrre udsk√¶ringer er mange. En ting er, at du¬†nu har muligheden for selv at afg√łre, hvorvidt k√łdet skal gennemsteges eller v√¶re til den rosa side.

En anden ting er wow-faktoren:¬†Er det den helt store udsk√¶ring du har fundet frem, er der n√¶sten ikke noget, der kan f√• g√¶sterne til at dreje hovedet en ekstra gang, som eksempelvis en k√¶mpe tomahawk kan g√łre det.

Du kan desuden spare dig selv for en masse tid og besv√¶r ved at have tilberedt k√łdet i din¬†sous vide¬†p√• forh√•nd. P√• den m√•de passer k√łdet liges√• stille sig selv, imens du foretager dig andre ting. Dern√¶st¬†skal k√łdet kun lige "kysse" grillen i nogle sekunder, f√łr det¬†kan serveres.

I denne artikel kan du blive klogere p√•, hvordan du v√¶lger den rigtige sous vide-temperatur og -tid til dit k√łd.

Så bliver det næppe meget enklere!



 

Opskrifter p√• steaks og st√łrre udsk√¶ringer

Grillet striploin

Grillet striploin steak


Tværreb

Tværreb


Rumpsteak

Rumpsteak


Langtidsstegt lammek√łlle p√• grill

Langtidsstegt Lammek√łlle p√• grill


Brisket

Brisket


Brisket sous vide

Brisket sous vide


Marinerede nakkekoteletter på grill

Marinerede nakkekoteletter på grill


Sous vide tomahawk steak

Sous vide tomahawk steak


M√łrbradb√łffer p√• grill

M√łrbradb√łffer p√• grill


Grillet flanksteak

Grillet Flanksteak


Flanksteak sous vide

Flank steak sous vide


Skinke flanksteak

Skinke flanksteak


Grillede lammeschnitzler

Grillede lammeschnitzler


Ball tip sous vide

ball tip sous vide


 

Ribs

Spareribs eller shortribs er en rigtig amerikansk ting, og sp√łrger du en amerikaner, er der selvf√łlgelig ingen grillfest, hvis du ikke har styr p√• de barbecuemarinerede ribs.

Skal der ribs¬†p√• grillen, kan du¬†g√• i gang allerede 36 timer¬†inden den store aften, hvis du f√łrst giver dem en tur¬†i din sous vide. S√•¬†mangler de kun at f√• et lag af en god, krydret marinade efterfulgt af¬†en hurtig tur¬†p√• grillen.



 

Opskrifter på ribs

Duroc spareribs

Duroc spareribs


Barbecue short ribs

Barbecue short ribs


Sous vide beef short ribs

Sous vide beef short ribs


Asiatiske spareribs

Asiatiske spareribs


Spareribs 36 timer i sous vide

SPARERIBS SOUS VIDE, 36 timers tilberedning


Spareribs

Spareribs


Cola spareribs

marinerede spareribs


 

Pulled pork / chicken

Det startede altsammen med pulled pork. I dag bruger vi ogs√• tilberedningsmetoden til svin og¬†kylling - ja,¬†selv oksek√łd¬†-¬†og de er allesammen utroligt l√¶kre.

Det fede, trevlede k√łd er i virkeligheden godt p√• alle tidspunkter af √•ret, men der er noget s√¶rligt ved det, n√•r det er blevet tilberedt p√• grillen.

K√łdet kan v√¶re superl√¶kkert blot med en frisk kartoffelsalat¬†til, men det¬†er ogs√• helt ideelt at komme i en burger med coleslaw og syltede r√łdl√łg. S√• er det da rigtig sommer!

Også her kan du spare dig selv for en del ved at bruge din sous vide.



 

Opskrifter på pulled pork / chicken

Sweet & Smoky Pulled Pork

Sweet & Smoky Pulled Pork


Pulled chicken

Pulled Chicken


 

Helstegt kylling

En hel kylling, der har fået lov at snurre længe over grillen, er bare saftigt og lækkert. Og så kan alle lide kylling!

Kyllingen kan "sættes i gang" allerede inden gæsterne kommer og times til at være klar, lige når det passer dig.

 

Opskrifter på grillet kylling

Helstegt kylling på grill

Grillet kylling


Kylling på rotisseri

Kylling på grill


 

Grillet fisk m.v.

Friskfanget fisk på grill er næsten så sommerligt, som det overhovedet kan blive. Du kan sagtens vælge at grille fileter, men der er uden tvivl noget helt særligt og ekstralækkert ved en hel grillet fisk. Det giver særligt god mening at grille hele fisk, hvis I bliver mange.

Det er op til dig, om du¬†vil l√¶gge fisken direkte p√• den varme grill, eller om du helst tilbereder den indpakket i stanniol, eksempelvis med citronskiver og friske krydderurter. Pakker du fisken ind, f√•r du naturligvis ikke det l√¶kre¬†spr√łde¬†skind, der ellers komplementere det saftige k√łd rigtig dejligt.

Udover fisk kan du også komme eksempelvis hummere eller jomfruhummere på grillen. Eller hvad med blæksprutte?

 

Opskrifter på grillet fisk m.v.

Helstegt knurhane

Helstegt knurhane


Grillet dorade

Grillet dorade


Grillet hummer

Hummer på grill


Grillet blæksprutte

Grillet blæksprutte


 

Grillspyd

De fleste synes, at grillspyd er rigtig lækre. De kan varieres i det uendelige alt afhængigt af sæsonens råvarer eller hvad I nu har lyst til. Ved at servere grillspyd, er det virkelig nemt for dig at tilgodese forskellige menneskers præferencer og spisevaner - eksempelvis hvis der er en vegetar i selskabet.

 

Opskrifter på grillspyd

Kyllingespyd på grill

Kyllingespyd på grill


 

Grillp√łlser

Om p√łlsen er en "starter" eller en "afslutter", ja, det er den evige diskussion. Det er forskelligt fra familie til familie, hvad man vokser op med, men i bund og grund handler det om pr√¶ferencer: Nogle mener, at p√łlsen er det l√¶kreste, mens andre ser mest frem til¬†b√łfferne og det √łvrige k√łd.¬†Om man s√• er typen, der foretr√¶kker at gemme det bedste til sidst, eller om det er synd og skam at spolere appetitten inden "det bedste" kommer p√• bordet, det er blot endnu en faktor at tages h√łjde for.

Fordelen ved at gemme p√łlsen til sidst kan v√¶re, at grillen p√• dette tidspunkt er knap s√• varm. Det betyder, at p√łlserne er mindre tilb√łjelige til at spr√¶kke.


 

Kartoffelsalat

Kartoffelsalat er n√¶rmest et¬†must p√• ethvert grillbord. Og hvem kan i √łvrigt ikke lide kartoffelsalat? Kartoffelsalaten er frisk og cremet og giver et perfekt modspil til det salte k√łd.

Ofte er den faktisk endnu bedre dagen derpå, og derfor kan du med fordel lave den allerede dagen inden festen. Så er der én ting mindre at forberede på selve dagen.

 

Opskrifter på kartoffelsalat

Kold kartoffelsalat med persille og purl√łg

Kold kartoffelsalat med persille og purl√łg


Kold kartoffelsalat med krydderurter

Kold kartoffelsalat med krydderurter


Kartoffelsalat med chips

Kartoffelsalat med chips


Kold kartoffelsalat

Kold kartoffelsalat


Bearnaise kartoffelsalat

Bearnaise kartoffelsalat


Gr√łnkartoffelsalat med pesto

Gr√łn kartoffelsalat med pesto


Mormors kartoffelsalat

Mormors kartoffelsalat


 

Dips, dressinger og marinader

Der skal selvf√łlgelig ogs√• √©n eller anden form for dressing eller sauce til.¬†Her kan det v√¶re en god id√© helt at droppe de varme saucer og i stedet holde sig til kolde saucer,¬†dips og dressinger. P√• den m√•de kan du lave dem allerede dagen inden eller om morgenen, og du skal ikke bekymre dig om, hvorvidt saucen er blevet kold, inden k√łdet er grillet f√¶rdigt.

Vil du imidlertid gerne servere noget andet end den klassiske creme fraiche- eller thousand island-dressing, kan du i stedet lave en lækker kold bearnaisecreme.

En god marinade er desuden et¬†must¬†til spareribs. Mange marinader er heldigvis ogs√• s√¶rdeles velegnede som en dejlig¬†krydret dressing til steaks eller grillede gr√łntsager. Vil du gerne sl√• to fluer med √©t sm√¶k, kan du derfor med fordel bruge samme marinade til b√•de ribs¬†og som en ekstra dip / kold sauce p√• bordet.

 

Opskrifter på dips, dressinger og marinader

Hjemmelavet ketchup

Ketchup


Hjemmelavet Heinz ketchup

Hjemmelavet Heinz ketchup


Kold bearnaisecreme

Kold bearnaise creme


Hvidl√łgsmayo

Hvidl√łgsmayo


Butternut squash dip

Butternutsquash dip


East Texas Barbecue Sauce

East Texas Barbecue Sauce


Thousand island dressing med tomatpuré og tabasco

Hjemmelavet Thousand Island Dressing


Romesco sauce

Romesco sauce


Thousand island dressing med ketchup og worcestershiresauce

Thousand Island dressing


Dry rub krydderiblanding

Dry Rub krydderiblanding


Barbecue sauce uden sukker

Barbecue sauce uden sukker


 

Br√łd og flutes

Husk lige at spise br√łd til! Og husk ogs√•¬†altid at lade¬†br√łd og flutes ligge¬†over indirekte varme p√• grillen. Der skal nemlig ikke mange √łjeblikkes uopm√¶rksomhed til, f√łr¬†br√łdene er br√¶ndt.

Vil du helst undg√• at skulle holde √łje med br√łdene p√• grillen,¬†og er det m√•ske ovenik√łbet lidt tr√¶ngt med pladsen - kan du i stedet overveje at tilberede br√łdet¬†i ovnen. S√• skal du ikke t√¶nke over, at br√łdet skal vendes.¬†Derudover¬†giver det dig muligheden for at¬†kaste dig ud i andre slags br√łd end de klassiske hvidl√łgsflutes -¬†eksempelvis et l√¶kkert pull-apart br√łd.



 

Opskrifter p√• br√łd og flutes

Flutes

Flutes - nemt og hurtigt


Flutes på durummel

Flutes


Pull-apart hvidl√łgsbr√łd med ost

Pullapart hvidl√łgsbr√łd med ost


Pull-apart br√łd med mozarella

Pull apart br√łd


Pesto flutes

Pesto flutes


 

Grillet gr√łnt

Gr√łntsager p√• grillen klinger m√•ske lidt hult hos nogle, s√¶rligt hvis man endnu ikke har pr√łvet det.

Gr√łntsager, der har v√¶ret en tur p√• grillen, f√•r en utroligt delikat smag af grill, og teksturen er l√¶kkert bl√łd.

Du kan sk√¶re gr√łntsagerne i skiver i god tid, inden g√¶sterne kommer, og opbevare dem p√• k√łl.

Skal der majskolber p√• grillen, kan du l√¶gge dem i bl√łd en time inden, g√¶sterne kommer - s√• skal de kun have 10 - 15 minutter p√• grillen.

 

Opskrifter p√• grillet gr√łnt

Grillet hjertesalat

Grillet hjertesalat


Grillet asparges

Grillet asparges


Grillet porrer med salsa romesco

Brændte porrer med salsa romesco


Grillet spidskål med citron og salt

Grillet spidskål med citron og salt


Panzanella

Panzanella


Tandooribagt blomkål

Tandooribagt blomkål


Grillet spidskål med bærsovs

Grillet spidskål


Grillet r√łd spidsk√•l

Grillet r√łd spidsk√•l


Grillet squash

Grillet squash


Majs på grill

Grillet majskolbe


Majs à la oaxaca

Majs à la oaxaca


Grillede auberginer

Grillede auberginer


Grillet kinakål

Grillet kinakål


 

Desserter til grillfesten

Det er altid sk√łnt at runde et godt m√•ltid af med lidt s√łdt, og hvorfor ikke udnytte restvarmen fra grillen?

Du kan for eksempel komme frisk frugt på grillen. Varmen får frugtsukkeret til at karamellisere, hvilket giver en fantastisk rund og dyb smag.

Du skal tage at pr√łve med skiver af frisk ananas - eller hvad med grillet banan? Lad bananerne blive i deres skr√¶l og¬†grill dem, indtil de er blevet helt bl√łde indeni. Serv√©r dem med en l√¶kker vaniljeis til, gerne hjemmelavet.

Du kan ogs√• g√łre det rigtig nemt for dig selv ved at s√¶tte de klassiske s'mores p√• menuen. En p√¶relet men l√¶kker dessert, der ogs√• g√•r godt sammen med et k√łligt glas hvidvin.

 

Opskrifter på desserter til grillfesten

S'mores

S'mores


Semifreddi - bl√łd is

Semifreddo - bl√łd is


 

√ėvrigt tilbeh√łr til grillbordet

Opskrifter p√• √łvrigt tilbeh√łr til grillbordet

Coleslaw

Coleslaw


Coleslaw med spidskål og selleri

Coleslaw med spidskål og selleri


Hjemmelavet hvidl√łgssm√łr med persille

Hjemmelavet hvidl√łgssm√łr med persille


Pisket sm√łr

Pisket sm√łr


Padron-peber med ristede mandler, grillet peber og romesco

Padron peber med salsa romesco


Grillet hvidl√łgsflutes med squash

Grillet hvidl√łgsbr√łd med squash


Grillet halloumi

Grillet halloumi


 

Generelle tips til en vellykket grillaften

Der vil selvf√łlgelig v√¶re ting, du f√łrst kan lave, imens festen er i gang -¬†s√•som at passe maden¬†p√• grillen. Hvis du gerne vil¬†sikre dig, at dine g√¶ster¬†ikke kommer til at rende¬†alt for meget i vejen imellem retterne, kan du placere et snackbord eller en minibar¬†i den modsatte ende af¬†haven. Det vil h√łjst sandsynligt blive her, g√¶sterne¬†samle sig, n√•r de ikke sidder ved bordet, og¬†s√• kan du v√¶re grillmaster i ro og mag.

Har du inviteret rigtig¬†mange g√¶ster? Du kan eventuelt¬†bede alle¬†tage √©t¬†valgfrit tilbeh√łr med. P√• den m√•de bliver der flere forskellige retter at smage p√•,¬†og du kan¬†n√łjes med at st√• for k√łd, dressing, drikkevarer og eventuelt en blandet¬†salat.

Kategori

Tags

Sociale medier
Læs også
Den fulde grillguide
Mad til parmiddagen
Hvad skal man spise i juni?
Hvad skal man spise i juli?
Hvad skal man spise i august?

Kommentarer