fbpx 🍽Gode tips | Mad til parmiddagen | GastroFun.dk

Mad til parmiddagen

Mad til parmiddag
Indholdsfortegnelse

Imponér til parmiddagen: Gør din hjemmelavede mad ekstraordinær 

Parmiddage er en investering i kvalitetstid og relationer. Dels er de en måde at opleve andre sider af sin partner, end dem man ser til daglig, dels er de en god måde at socialisere med andre par og komme ud af hverdagens trummerum.

Formålet med parmiddagen kan være mange. Om den skal tjene som en introduktion af en ny partner, eller om I alle på forhånd er godt sammentømret, så står nogen i selskabet gerne med ét grundlæggende ønske: At imponere én eller flere af de øvrige personer ved bordet.

Hvis du holder af at fejre kvalitetstid med venner, og ikke mindst nyde et velanrettet måltid, burde parmiddage være lige noget for dig.

Ganske vist foretrækker visse mennesker til en parmiddag de formelle omgivelser, en restaurant kan byde på. Heldigvis holder mange mennesker dog også af den særlige oplevelse, det er at tilberede et skønt måltid at dele med andre. Det sociale element får i øvrigt et ekstra element, ved at den velsmagende mad er en gestus i mellem venner. 


Lav en menu ud over det sædvanlige

Det er helt oplagt at benytte parmiddagen til at gøre noget særligt ud af madlavningen. Og selvfølgelig ønsker du servere en ret for dine gæster, der både imponerer og smager ud over det sædvanlige.

I forhold til hvilken form for mad, der egner sig særligt godt, når du vil imponere med din kulinariske kunnen, er det derfor en fordel at søge uden om de gængse hverdagsretter. 

Måltidet må gerne emme af en vis højtidelighed, dog uden at virke prætentiøst.

Og her opstår det helt store spørgsmål for mange: Hvad skal jeg lave? Hvis du ikke i forvejen er den mest velbevandrede i et køkken, kan du nemt føle dig på bar bund, hvis du skal udtænke og præparere en menu ud over det sædvanlige - eller måske laver du bare sjældent andet end de fem standardretter, som dit gastronomiske repertoire rummer.

I alle tilfælde kan det virke uoverskueligt at skulle træde i karakter som mesterkok.

Men frygt ikke – der er hjælp at hente.  

 

Find inspiration på et madforum

Internettet er en guldgrube af inspiration og information til og om madlavning. Men hold alligevel tungen lige i munden. Sommetider kan det tilsyneladende uendelige udvalg af retter fra alle verdens hjørner gøre det svært at træffe et valg. 

Man kan dog finde hjemmesider, hvor information om madlavning og opskrifter er samlet på ét sted. Det kan hjælpe på overskueligheden. Dertil kan det også give dig yderligere viden om forskellige retter, råvarer og tilberedningsmetoder.

Hvis du til din parmiddag for eksempel vælger at investere i et stykke kød af en dyrere udskæring, kan det være rart at vide lidt om baggrunden for kødet. 

Ikke mindst kan et online madforum, der henvender sig til madentusiaster på alle niveauer, gøre madlavningen til en sjov oplevelse frem for for et uoverstigeligt projekt.  

 

God madlavning går tilbage til rødderne

Selvom mange holder af at eksperimentere med madlavningen, kan man dog også sagtens gå mere konformt til værks – hverdagsretter kan for det meste piftes gevaldigt op.

Her er det blot særligt vigtigt, at du ikke går på kompromis med råvarernes kvalitet og friskhed. Og lige så vigtigt er det, at du ikke hopper over, hvor gærdet er lavest, hvad angår tilberedningen af maden. 

God madlavning er nemlig på mange måder en trohed over for de kulinariske rødder.

Du kan for eksempel med fordel blive inspireret af det franske køkken og dets principper om kvalitet og friskhed i råvarer. Alternativt kan du søge efter inspiration online – og gerne på hjemmesider, der har fokus på madlavningsglæde. Det gør det nemlig nemmere at prøve nye retter med afsæt i tilbedredningsmåder, der har fokus på kvalitet og velsmag.

Hvad end du lader dig inspirere af det franske, italienske, asiatiske eller mexikanske køkkens særkende og grundprincipper, er et godt udgangspunkt at sætte rammerne for aftenens og middagens tema. Du kan naturligvis kaste dig ud i at lade dig inspirere af flere køkkener på én gang og kombinere disse på kryds og på tværs, men såfremt du i forvejen føler dig på dybere vand end sædvanligvis, handler det om at begrænse dig, så du ikke drukner.

Et klart afgrænset tema sikrer desuden kontinuitet måltidet igennem, hvilket udtrykker en vis selvsikkerhed hos dig som kok.

 

Udvælg ét masterpiece

Om du er faldet pladask for idéen om at servere både velkomstdrink, appetizer, forret, hovedret og dessert, bør du beslutte hvilken af dine serveringer, der skal være aftenens store masterpiece. Medmindre du er gourmetkok, tidligere deltager i Masterchef eller blot særligt ferm i køkkenet, kan det være en stor mundfuld og udfordring at skulle brillere på samtlige af dine serveringer. Dermed ikke sagt, at de øvrige retter ikke bør være velsmagende, harmoniske eller præsentable.

Mange vælger at lægge lidt ekstra energi i hovedretten eller desserten. Dette betyder, at der her eksempelvis investeres i lidt finere eller dyrere udskæringer eller råvarer, eller at der eksperimenteres med lidt anderledes teknikker og redskaber, som for eksempel sifon.

 

Appetizers og apéritiffer til parmiddagen 

I det følgende kan du finde inspiration til henholdsvis appetizers og apéritiffer samt forretten, hovedretten og desserten. Forret, hovedret og dessert inddeler vi i henholdsvis "masterpieces" og de mere gængse retter.

Vi lægger ud med et bud på appetizers og apéritiffer. Disse er en god måde at byde dine gæster velkomne og sætte tonen for aftenen. Du kan vælge at servere både appetizers og apéritiffer, men du kan ligeså vel holde dig til én af delene.

 

Tørrede æbler

Tørrede æbler

Se hele opskriften her.


Sloe Gin Fizz

Sloe Gin Fizz

Se hele opskriften her.


Kuller med øldej og cornflakes

Kuller med øldej og cornflakes

Se hele opskriften her.


Salte blinis med stenbiderrogn

Salte blinis

Se hele opskriften her.


Gin Fizz

Gin fizz

Se opskriften her.


Hjertesalat, syrnet fløde og karamel sten

Hjertesalat, syrnet fløde og karamel sten

Se hele opskriften her.


Espresso Martini

Espresso Martini

Se hele opskriften her


Risottokugler

Risottokugler

Se hele opskriften her.


Gin Sour 43

Gin sour 43

Se hele opskriften her.

 

Menuen til parmiddagen: Masterpieces

Her har vi samlet de såkaldte masterpieces, hvilket dækker over retter, hvor du kan få lov at brillere og udfolde din gastronomiske kunnen - uden at det hverken bliver for overdådigt eller prætentiøst.

Afsnittet er inddelt i forret, hovedret og dessert, men husk vores råd om at begrænse dit masterpiece til én enkelt af retterne. Derudover kan du supplere med mere "gængse" retter, hvilke du finder inspiration til i det næste afsnit.

 

Masterpiece forretter til parmiddagen

And med æbler, æblegelé og æbleskum

And med æbler, æblegelé og æbleskum (c)molekymi.dk

Se hele opskriften her.


Ballotine med kuller og jomfruhummerfars i kyllingeskind

Ballotine med kuller og jomfruhummerfars pakket ind i kyllingeskind

Se hele opskriften her.


Tataki af dåvildtfilet

Tataki af dåvildtfilet

Se hele opskriften her.


Rødbedetatar

Rødbedetatar


Pandestegt helleflynderfilet

Pandestegt helleflynderfilet

Læs hele opskriften her.


Varation af selleri

Variation af selleri med sødt, blødt, syltet og friteret

Læs hele opskriften her.


Grillet striploin steak

Grillet striploin steak

Se hele opskriften her.


Ovnstegt fasan med jordskokker, brombær og morkelsauce

Ovnstegt fasan med jordskokker, brombær og morkelsauce

Se hele opskriften her.


Kyllingerulle med souffléfars

Kyllingerulle med soufflè fars


Ovnstegt oksesteg

Oksesteg

Se hele opskriften her.


Molekylære artiskokker

Molekylære artiskokker (c)molekymi.dk

Se hele opskriften her.

 

Masterpiece hovedretter til parmiddagen

Beef Wellington

Beef Wellington

Læs hele opskriften her.


Krondyrfilet med bær, svampe og jordskokker

Krondyrfilet

Se hele opskriften her.


Dyreryg sous vide

Dyreryg sous vide

Læs hele opskriften her.


Svinemørbrad sous vide med krydderurterasp

Svinemørbrad

Se hele opskriften her.


Brisler med skorzonerrod

Skorzonerrødder i rødvin

Se hele opskriften her.


Oksemørbrad sous vide med krydderurterasp

Oksemørbrad sous vide med krydderurterasp

Læs hele opskriften her.


Duck Wellington (sous vide)

Sous vide duck wellington

Læs hele opskriften her.


Teres Major med Pommes Duchesse

Teres Major med Pommes Duchesse

Læs hele opskriften her.

 

Masterpiece desserter til parmiddagen

Dessert boeuf bearnaise

Dessert: Boeuf bearnaise

Se hele opskriften her.


Pocheret pære med espressois og hvid chokoladesovs

Pocheret pære (sous vide)

Læs hele opskriften her.


Sødt dessert spejlæg

Sødt dessert spejlæg (c)molekymi.dk

Se hele opskriften her.


Nytårs/festkage

Nytårskage

Læs opskriften her.


Kaffekaviar

Kaffekaviar

Se hele opskriften her.


Bagt camambert med honningperler

Bagt camembert med honningperler (c)molekymi.dk

Se hele opskriften her.


Pocheret pære

Pocheret pære


Mille feuille

Mille feuille

Se hele opskriften her.

 

Menuen til parmiddagen: De gængse retter

Her kan du lade dig inspirere til retter, der enten i højere grad minder om hverdagsretter eller kræver lidt mindre af dig som kok, men trods alt befinder sig på stadiet over boller i karry.

Vi lægger ligeledes ud med et bud på forretten og slutter af med inspiration til desserten.

 

Gængse forretter til parmiddagen

Tunmousse uden smør

Tunmousse uden smør

Se hele opskriften her.


Cremet gulerodssuppe

Cremet Gulerodsuppe

Se hele opskriften her.


Kartoffelsuppe med blomkål

Kartoffelsuppe med blomkål

Se hele opskriften her.


Saltimbocca

Saltimbocca

Se hele opskriften her.


Spinatroulade med laks

Spinatroulade med laks

Se hele opskriften her.

 

Gængse hovedretter til parmiddagen

Hjemmelavet pasta med grøn trøffelpesto

Hjemmelavet pasta med grøn trøffelpesto

Se hele opskriften her.


Gourmet pizza med trøffel

Gourmet pizza med trøffel

Se hele opskriften her.


Sous vide koteletter med rodfrugt pure og kartofler

Sous vide koteletter med rodfrugt pure og kartofler

Se hele opskriften her.


Fyldt mørbrad

Fyldt mørbrad

Se hele opskriften her.


Sous vide torsk med cremet grøntsagsrisotto

Sous Vide Torsk med cremet grøntsagsrisotto

Se hele opskriften her.


Turkey Wellington Sous Vide

Turkey Wellington Sous Vide

Se hele opskriften her.


Brosme med Sauce Hollandaise

Brosme med Sauce Hollandaise

Se hele opskriften her.


Svamperisotto

Svamperisotto

Se hele opskriften her.

 

Gængse desserter til parmiddagen

Cheesecake med hindbær og rabarber

Cheesecake med hindbær og rabarber

Se hele opskriften her.


Chokoladesoufflé

Chokoladesoufflé


Mini æbletærte

Mini æbletærte

Se hele opskriften her.


Bærtærte

Bærtærte

Se hele opskriften her.


Citron cheesecake

Citron cheesecake

Se hele opskriften her.


Brombærtærte

Brombærtærte

Se hele opskriften her.


Chokoladelagkage med mascarpone og jordbær

Chokoladelagkage

Se hele opskriften her.


Chokolade pavlova

Chokolade pavlova

Se hele opskriften her.

Kategori
Sociale medier
Læs også
gode tips til dataaften
Artikel
Redaktion
Godt nytårsmad
Artikel
Redaktion
Alt du skal vide om kartoflen
Artikel
Redaktion